NYHETER
16 september 2021

Tryggare invånare när digitala lås stoppade störande trafik

Det var stora problem med otillåten trafik på Järvafältet i Stockholm. Invånarenkäter visade att trafiken orsakade stor irritation och otrygghet – det kom strax efter skjutningar och narkotika. Lösningen blev digital nyckelhantering i ett stort projekt som omfattade omkring 500 bommar.

Järvafältet är ingen liten park i en förort. Det är ett enormt område som gränsar till en mängd stadsdelar som Tensta, Rinkeby och Akalla. Stadsdelar som en gång byggts med tanken att biltrafik skulle hållas borta från gång- och cykelstråk och innergårdar. Bara det att reglerna inte följdes. Att de uppsatta bommarna inte var verkningsfulla. Folk tog sig friheter enligt retoriken om andra gör så kan väl jag ocksåjag ska ju bara odla lite eller bygga ett trädäck. Nycklarna till bommarna gick att köpa i vilken järnaffär som helst. De fick fötter och kopierades. I förlängningen var problemet större än lite stök och bök i området. Ett cyklande barn skulle kunna bli påkört, en parkerad bil riskerade att hindra en utryckande brandbil.

Mats Grönvik är landskapsingenjör på Avdelningen för stadsutveckling, medborgarservice och fritid i Kista. Han berättar att planerna på att gå över till digital nyckelhantering började mejslas ut för fyra år sedan. Då kikade man bland annat på brandkåren i Helsingborg som hade valt att satsa på digitala nycklar och lås.

– Vi insåg att det ju var väldigt många aktörer som behövde kunna passera bommarna. Inte bara blåljusverksamheter, utan en mängd drift- och serviceverksamheter också. Och det var inte bara en räddningstjänst eller ett polisdistrikt vi behövde prata med. Vi har ju flera. Så det var inte helt enkelt. Jag tror att vi har runt 100 synkstationer ute till bara blåljuspersonal nu.

– Men Swedlocks lösning är väldigt flexibel. Den går att anpassa till olika låstyper och olika situationer. Och många olika typer av bommar. Vi behöver ju inte ha gränskontrollbommar överallt. Det som gjorde att vi bröt igenom på bred front och fick alla med oss på tåget var när SOS Alarm införde Smart Passage. Då insåg alla att det inte var så dumt om vi var flera som delade på samma lösning och samma system.

Projektet har pågått i flera år. Den här våren fick sista bommen digitalt lås. För någon vecka sedan tog Mats Grönvik cykeln på en inspektionsrunda.

– Det var en väldigt trevlig cykeltur. Det brukade vara väldigt mycket otillåten trafik ute på fältet. Nu? Inte en bil. Det har blivit mycket tryggare och vi har fått en helt annan kontroll. Nu hör folk av sig och ber om tillstånd när de behöver passera. Då kan vi också passa på att kolla upp vad de tänker sig för renoveringar och projekt, och säkerställa så att ingen gör något tokigt.

Förra sommaren hade man en sorts invigning. Satsningen visades upp på en pressträff.

– Det var otroligt lyckat. TV, radio och tidningar kom. Både lokala och rikstäckande. Det gjorde att vi fick ut informationen på ett bra sätt. Men vi har också jobbat med våra vanliga kanaler, som de olika medborgarkontoren och vi har hänvisat till vår infosida. Det har funkat väldigt smidigt.

Vill du kolla in infosidan så klicka vidare här.