PRESSKLIPP
20 mars 2023

Oslo kommun ersätter 8 000 nycklar med EN digital Swedlock-nyckel

Efter en lyckad pilottest byter Renhållningen i Oslo kommun ut 8 000 nycklar mot EN när de byter till Swedlocks digitala låssystem. 

Istället för 8 000 nycklar i otympliga nyckelknippor, och letande efter rätt nyckel vid varje port eller dörr, har renhållningen nu bara EN nyckel med behörighet till alla lås som de behöver under en dag. Det underlättar arbetet och är mycket säkrare än en vanlig nyckel som lätt kan tappas bort. Skulle den digitala Swedlock-nyckeln försvinna är den nämligen obrukbar.

– När 8 000 nycklar kan ersättas med en universalnyckel gör vi sophämtningen enklare och effektivare. Detta är ett lyft som gynnar både de anställda och de boende. Oslo kommun leder vägen i digitaliseringen och effektiviteten av våra tjänster, vilket den här universella nyckeln är ett bra exempel på, säger Sirin Stav, Oslos stadsråd för miljö och transport.

Swedlock Norge är stolt leverantör.

Manuellt arbete med digital hjälp

– Renhållning är till sin natur ett manuellt yrke som bedrivs varje dag. För att ge dem en lättare vardag där jobbet kan göras snabbare och bättre måste vi göra oss av med de analoga systemen bakom, säger direktör Hans Petter Karlsen på Renoverings- och återvinningsverket i Oslo kommune.

– För några år sedan bytte vi ut körlistor på papper mot surfplattor. Nu ska vi äntligen bli av med nyckelknipporna. Det nya systemet kommer att spara tid och resurser som istället kan användas mer effektivt i vår verksamhet. Jag tror också att de boende, som idag måste lämna över nycklar till oss, kommer att uppskatta det.  Avfallsinsamlingen blir också säkrare och mer robust, fortsätter Karlsen.

Införande påbörjas i maj

Swedlock Norge är Renoverings- och Återvinningsverkets utvalda leverantör av låslösning och montering och införandet startar enligt plan i maj 2023. I första omgången är det Oslo Väst och delar av stadskärnan som ska få nya cylindrar. Utbyggnaden fortsätter sedan område för område och tar totalt cirka ett år.

Frågor om pilottestet i Norge hänvisas till Tor Arild MortveitAlf Nyvoll eller Joel Eliasson.

Läs mer i pressmeddelande från Oslo kommun

Länk till nyhetsinslag i NRK