NYHETER
15 juni 2022

Själv är bäste dräng i Härryda

Det här kan ju vi klara själva.
Så tänkte Monica Viberg och Mary Olofsson i Härryda när 950 digitala lås från Swedlock skulle monteras på brukarnas dörrar. De gjorde allt själva, och alla är mycket imponerade av resultatet. 

För att spara tid och resurser åt Vård- och omsorgsförvaltningens personal togs beslut om att införa digital nyckelhantering. Redan i upphandlingen slogs det fast att Härryda kommun själva skulle stå för monteringen.

Att Monica Viberg skulle bli inblandad var ingen högoddsare. Som rutinerad projektledare och larmsamordnare hade hon full koll på installation av trygghetslarm och sensorer. Sedan rekryterades också Mary Olofsson. Vad hade hon på sitt montörs-CV? Trettio år som undersköterska och en nedärvd nyfikenhet, plus att hon gillar utmaningen i att lösa olika praktiska problem.

– Jag är inte oäven när det kommer till verktygslådor och gillar att använda skruvmejseln, skrattar Mary.

– Men hon hade också jobbat länge som undersköterska och är duktig på att ta brukare på rätt sätt. Så hon var lämplig på flera sätt, fyller Monica i.

Det fanns flera anledningar till att Härryda kommun bestämde sig för att själva ombesörja installationen av digitala lås och nycklar. Mänsklig omsorg var den viktigaste.

Vi ville göra det under en längre period och förbereda alla innan vi satte igång. Vi gick ut och informerade brukarna om vad vi skulle göra och varför, och sedan fick de god tid på sig. De kunde boka torsdag klockan 9 några veckor framåt och så blev det ingen stress. Vi var mitt i en pandemi också. Ibland var anhöriga med när vi skulle installera låsen. Om du är gammal och sjuk kan ny teknik och förändringar vara jobbiga, därför ville vi gå omsorgsfullt fram.

– Om någon inte riktigt förstod och hade frågor skulle det finnas tid att åka ut och prata med personen och visa hur det funkar.

Ett år senare sitter 950 lås på dörrar i Härryda kommun, använda av hemtjänst, sjuksköterskor, rehab-personal och LSS-personal. LSS-personalen är sist ut och i fullt bruk först efter sommaren. Monica och Mary har själva installerat varenda lås.

– Det har gått över förväntan. Riktigt, riktigt bra. Ibland har vi stött på problem. Vi har bytt ut några låskistor, Ibland har vi fått ringa Clas på Swedlock som har instruerat oss över telefon. Och sedan har vi löst det, en hemtjänstgrupp i taget. Låsen först, nycklarna sen. Vi har lärt oss massor längs vägen. Så nu är vi trygga med att vi kan fixa allt själva. Vi behöver inte kontakta någon extern entreprenör om det behövs service eller reparationer. Det är ytterligare en fördel med att göra det själv.

Personalens respons har varit överväldigande. Enkäten som fångade upp vad användarna tyckte gav ett tydligt svar: 4,6 i betyg av 5.

– Tidigare när vi implementerat ny teknik har det många gånger varit kämpigt. Personalen har inte uppskattat förändringen och datasystemen har krånglat. Men här har det varit jättesmidigt och personalen har verkligen tyckt om nycklarna. Det är roligt att jobba med förändring som tas emot så väldigt positivt!

– Personalen uppskattar allra mest att de tjänar så mycket tid. Den digitala nyckeln funkar överallt där den ska – efter att den laddats med rätt behörighet. Ingen behöver hålla på och byta nycklar med kollegor. Kommer det ett larm kan de åka direkt, utan att behöva sitta i bilen i 20 minuter för att åka in och hämta rätt nyckel. Det känns såklart bra för alla att snabbt kunna vara på plats om någon larmar och behöver hjälp.

Brukarna märker egentligen ingen skillnad. Låsen installeras i befintligt system och nycklarna kräver inget underhåll, annat än vid de sällsynta tillfällen när det lilla batteriet behöver bytas. Nyckeln meddelar detta i god tid.

Nyckeln laddas med relevanta behörigheter för varje arbetspass och fungerar bara under passet, eller under en akut insats. Vid störningar eller avbrott i Internetanslutningen kan den digitala nyckeln alltid aktiveras i offlineläge. Detta skapar trygghet för personal, brukare och ansvariga.

En stor uppsida för brukarna är förstås att hjälpen kommer snabbare på plats vid ett larm, men det är ju få som gör high five med sin granne i vardagen inför den eventuella möjligheten. Vinsten är i första hand personalens, resonerar Monica och Mary.