NYHETER
14 februari 2024

Tack vare Swedlock kunde hemtjänsten i Kalix besöka brukarna som vanligt vid hackerattacken

När cyberbrottslingar slog till mot Kalix kommun fanns en oro att hemtjänstens digitala lås skulle sluta fungera. Den oron visade sig vara obefogad.
– Tack vare den höga säkerheten hos Swedlocks digitala låssystem var tillgängligheten aldrig hotad, säger Veronica Sundberg på Kalix kommun.

Digitala verktyg som används inom samhällskritisk verksamhet måste leva upp till en hög nivå av robusthet. Brister kan få allvarliga konsekvenser, rent av påverka människors liv och hälsa. Tillgängligheten får aldrig äventyras.

– Hemtjänsten kan inte strunta i att genomföra ett besök och ta det i morgon i stället. Personalen måste komma in hos brukarna för att ge mediciner, mat och omsorg dygnet runt. Verksamheten måste fungera, säger Joel Eliasson, försäljningschef på Swedlock.

Låssystemet inte påverkat
Ransomeware-attacken mot Kalix kommun i december 2021 slog ut i stort sett alla kommunens IT-stöd, däribland hemtjänstens planeringssystem och de digitala medicinlistorna. Men ett arbetsverktyg fungerade som vanligt. Det var det digitala låssystemet från Swedlock, som kommunen rullat ut bara månader innan attacken.

– Vi ringde till Swedlock som snabbt svarade att deras system inte påverkas av driftstörningen. Att få det beskedet var en jätteskön känsla. Ett problem mindre för oss att lösa, säger Veronica Sundberg, som är områdeschef inom hemtjänsten på kommunen.

Swedlock Pro är ett av de absolut säkraste digitala låssystemen på marknaden
– Det är det enda som är certifierat SSF 3523 i högsta låsklassen (S5), som till skillnad från SSF 3522 omfattar alla
uppkopplade produkter och delar som ingår i ett digitalt låssystem, säger Joel Eliasson.

Veronica Sundberg lyfter att Kalix kommun gärna delar med sig av sina erfarenheter av Swedlocks digitala låssystem.
– Vi kan berätta om hur Swedlocks digitala låssystem fungerar och hur säkert det är. Andra verksamheter är välkomna att höra av sig till oss, avslutar hon.

Länk till artikel i DN 2024-02-19