Nybro öppnade för digitala lås på några veckor
En kommun på 22 000 invånare och en hemtjänst med närmare tusen lås. Anneli-Högström Karlsson var projektledare när Nybro gick över till digital nyckelhantering. Projektet startade skarpt när oktober gick över i november. Kring jul var allt klappat och klart.
Nybro kommun var tidigt ner i startgroparna. Upphandlingen kring digital nyckelhantering skedde redan innan Anneli-Högström Karlsson började sin tjänst för två år sedan. I höstas skulle startskottet gå och Anneli fick i uppdrag att vara projektledare. Inget som direkt skrämde någon som var van att jobba med IT-projekt, ändå en komplex och stor satsning med många aktörer inblandade.
– Det var mest bara aha; nu kör vi. Det är lite sådan jag är och det kan nog vara bra. Man får vara lite agil, ställa sig in på att man inte vet allt utan vara lättrörlig och beredd på att förutsättningarna kommer att ändra sig. Med det sagt så gick allting snabbt och smidigt. Tack vare flera samverkande faktorer.
Anneli Högström-Karlsson nämner kommunens projektmodell som en framgångsfaktor.
– Det underlättar med ett tydligt projektdirektiv från beställaren. Min chef ställde upp, hon var på, hon var tydlig. Det är viktigt med förankring i verksamheten. En annan framgångsfaktor är att vi har mycket duktiga medarbetare och numera digitala låsinstallatörer i den digitala enheten som både ville göra nytta och lära sig något nytt.
– Det underlättade också att både enhetschefer och hemtjänstpersonal verkligen hade längtat efter skiftet till digital nyckelhantering. Vi kom med en digital funktion som efterfrågades.
– Det var lite pyssel att hitta rätt person och få in godkännande från fastighetsägare och hyresgästföreningar. Men Swedlock ställde upp och hjälpte oss att prata med dem. De visade systemet och hur allt skulle funka.
Swedlock kom med montörer till sydöstra Sverige lagom till vintertid. Men här var resursbristen något av en utmaning. Nybro behövde skicka med egen personal, och den var inte alltid så lätt att hitta.
– Dels behövde ju montörerna veta var de skulle åka. Men kunderna ville också ha någon med som de kände igen. Vi fick pyssla ihop det så gott det gick, med facit i hand skulle vi utsett dedikerad personal, en per område eller så. Det var också en speciell tid, vi fick köra i olika bilar och bära med oss skyddsutrustning på grund av pandemin.
28 december var man redo att köra igång, då var närmare tusen lås färdigmonterade på befintliga dörrar.
– Först ut var nattpersonalen som ju rör sig lite överallt. Sen har vi tagit ett område i taget. Vi har faktiskt kvar det analoga systemet i en övergångsperiod, eftersom vi inte har någon beredskap på nätter och helger. De analoga låsen används inte men skulle ett digitalt lås gå sönder så kan vi åka in och hämta den gamla nyckeln. En annan sak vi ska jobba vidare med är medicinskåpen, de har ännu inte fått digitala lås men det är på gång.
– Alla har varit och är väldigt positiva. Jag skulle säga att om man funderar på att gå över till digital nyckelhantering så är det bra om man är van vid IT-projekt, som ju kan vara lite speciella. Och sen det tydliga direktivet och det agila tänket. Då går det väldigt smidigt.