Stadsnätet som kopplar fiber med analogt tänk
Även om du inte är kommunens stora hemvårdsförvaltning med tusentals dörrar kan det finnas mycket att vinna på digital nyckelhantering. Halmstads stadsnät tog ett kliv in i den digitala eran – med en analog ambition.
Vi räknar alltid vägnät, järnväg, VA och el till vår infrastruktur. Men det räcks också upp händer för att fiber borde räknas till infrastrukturen. Halmstads stadsnät AB är därmed en form av samhällsbyggare när bolaget fiberansluter fastigheter runt om i kommunen.
Och det har sina sidor att vara en samhällsbyggare. Dels har Post- och Telestyrelsen de senaste åren rejält skärpt kraven på fiberleverantörer när det gäller säkerhet och spårbarhet. Dels har ett stadsnätsbolag en mängd underleverantörer att samarbeta med. Och sedan finns det förstås en mängd olika lås som ska passeras; från cityfastigheter som hyser tjogtals med hyresgäster till öde bommar långt ute på den vindpinade halländska vischan.
Och det är här de digitala nycklarna kommer in i bilden. Nyckeln till staden. Den som tar alla de här bitarna i handen och gör det smidigt, säkert och spårbart.
– Vi ville åt de digitala funktionerna för spårbarhetens skull. Spårbarhet är väldigt nyttigt vid felsökning, men också för säkerheten. Vi har mycket folk utifrån som går in i våra fastigheter. Nu är fiber aldrig farligt på samma sätt som tillexempel el är, eller ett medicinskåp med läkemedel, men vi måste ändå kunna vet vem som varit i våra objekt, och när.
– Tekniken gör det också möjligt för oss att styra så att en grupp bara får tillgång till de lås som har den klassning som de ska ha tillgång till. Men vi ville samtidigt ha det så analogt som möjligt. Det finns en massa passersystem som bygger på att de alltid måste vara uppkopplade. Det är inte så bra om du ska ut i skogen och inte har någon ström. De här låsen fungerar ju som gamla mekaniska lås. Nyckeln driver allt och vi behöver inte fundera över att få ut ström till skogen mitt ute i ingenstans.
Tobias Yngnell är nätchef och Jimmy Ekelund projektledare på Halmstads stadsnät. Bolaget fixade digitala lås från Swedlock på omkring hundra dörrar i slutet av 2020. De gjorde det utan testperiod. Och de fixade rätt mycket själva.
– Vi hade pratat en hel del med Halmstads hemvårdsförvaltning innan. De har gått över till digital nyckelhantering och de är ju en bra mycket större aktör än oss. Deras erfarenheter tjänade som nån sorts garant för oss. Sedan pratade vi förstås ett par gånger med Swedlock innan vi skrev på avtalet. Men vi stod för monteringen själva. Vi har ju gott om tekniker i organisationen och kände att det fixar vi. Vi fick lära oss hur man gör och hur man inte gör. Men efter lite initialt bök med synkningsstationen har det fungerat väldigt smidigt.
– Vi har drygt 100 egna fastigheter som vi monterat låsen på. Och tack vare hemvårdsförvaltningen sitter det redan lås på en mängd andra fastigheter där vi behöver komma in. I steg två ska vi samarbeta med HFAB, det stora allmännyttaföretaget i stan. Vi hyr en del fastigheter av dem och där finns spridningspunkter som vi behöver ha access till.
Till vinsterna hör förstås smidigheten. Borta är knipporna som kunde innehålla tjogtals med skramliga nycklar. Borta är problemet med nycklar som helt enkelt försvann. En slarvig underleverantör, en disträ tekniker. Och logistiken som följde på varje borttappad nyckel.
– Det vore extra smidigt att sy ihop det med räddningstjänsten och avfallshanteringen. Längre in i fastigheter sätter vi kanske våra egna lås men det är smidigt med en snabb tillgång till alla fastigheter som vi ska komma in i. För alla. Det finns stora pengar att spara också på att samarbeta.