NYHETER
16 december 2021

Digitala nycklar underlättade extremt mycket för personalen i Simrishamns kommun

Simrishamn var snabbt nere i startblocken när digital nyckelhantering började komma på välfärdsagendan hos Sveriges kommuner. Filip Andersson var med som omsorgspersonal när de första nycklarna infördes 2015. Som enhetschef för Vård och Omsorg minns han väl hur det var att få en digital nyckel i sin hand för sex år sedan.

 – Det underlättade extremt mycket för oss i personalen att slippa de gamla fängelseknipporna, som vi kallade dem. Nu fungerar en nyckel till alla lås och har man en gång testat det är man inte sugen på att gå tillbaka till hur det var när man sprang omkring med 20 olika analoga nycklar.

2015-versionen av digital nyckelhantering från Swedlock byggde på ett system som till stora delar konstruerats och utvecklat i USA. Det hade sina nackdelar, minns Filip Andersson.

– Jag tror det kallades för Cyber, det satt stift i nycklarna kommer jag ihåg. Och det var vissa problem med underhållet. Nu har vi gått över till Swedlocks nya system, som de utvecklat och konstruerat själva. Det är smidigare på alla sätt, och pålitligt. Vi bytte ut hemtjänstens cylindrar en efter en, och kom på att det vore smidigt att ha samma system överallt. Nu sitter de digitala cylindrarna på portar, soprum, dörrar, läkemedelsskåp – överallt.

Den största poängen med digital nyckelhantering är fortfarande hur den underlättar för personalen, anser Filip Andersson.

– De anställda är väldigt nöjda med den digitala nyckelhanteringen, de ser en stor vinst i att systemet underlättar för dem. Med en enda nyckel kommer du in överallt där du ska under ett arbetspass. Varje nyckel laddas med rätt behörighet och slutar sedan att fungera när passet är slut. Men det finns andra poänger. Vi har en helt annan kontroll och slipper exempelvis att oroa oss för svinn av läkemedel. Och i och med att alla öppningar loggas blir det en annan trygghet i organisationen.