NYHETER
3 december 2021

Digitala lås på skräpkorgar stoppade sakletarna

 

De självkomprimerande skräpkorgarna i Stockholms centrala delar var smidiga och bidrog till en renare stad. Men det fanns ett kostsamt problem: sakletare. De hittade hela tiden sätt att ta sig in i skräpkorgarna, vilket krävde nya nycklar, reparationer, bök och stök. Lösningen blev digital.

Bo Höglund är parkingenjör på Norrmalms stadsdelsförvaltning. Genom kolleger i Stockholms stad fick hans gäng höra talas om Swedlocks koncept Nyckeln till staden; digitala nycklar och lås med smarta och lösningar, och som hade potential att eliminera en del problem som parkgänget drogs med dagligen.

Låsen gick att montera på befintliga dörrar, skåp och bommar. Det var helt enkelt bara att byta ut den gamla analoga cylindern mot en digital. De nya låsen gick alla att öppna med en och samma nyckel. En nyckel som laddades med exakt rätt behörighet för en viss bestämd tid. På Järvafältet hade Avdelningen för stadsutveckling, medborgarservice och fritid i Kista kommit tillrätta med en massa problem när de gick över till digital nyckelhantering (läs här!). Samma lösning skulle kunna fungera utmärkt också bland skräpet på Norrmalm.

– Vårt gamla låssystem var ganska vekt. Sakletarna hittade nycklar som det gick att öppna med, eller så bröts låsen helt enkelt upp. Det var kostsamt att hela tiden tillverka nya nycklar och rycka ut på reparationer. Det här alternativet fungerar på alla typer av lås, och ingen kan kopiera nycklarna. De gamla problemen har helt försvunnit, berättar Bo Höglund.

200 digitala lås senare ser Bo Höglund fler vinster med systemet:

–Det var ju vanligt att folk glömde en nyckel tidigare och fick åka tillbaka för att hämta en. Nu slipper vi också kopiera upp 15–20 nya nycklar så fort en ny person börjar. Vi har en del olika yrkeskategorier hos oss såsom parkpersonal och renhållningsarbetare, så det är mycket smidigare nu. Det finns också extern personal som behöver komma in genom bommarna till våra parker, exempelvis elleverantörerna. Tidigare fick vi rycka ut och låsa upp åt dem, eller låna ut en nyckel. Räddningstjänsten kan också behöva komma in. Nu kan alla använda samma system. Hanteringen och det administrativa har blivit mycket mer lättarbetat och effektivt, samtidigt som säkerheten har ökat.