NYHETER
17 november 2022

Stefan öppnar dörren till ökad säkerhet för viktiga samhällsaktörer

Digital nyckelhantering är en framgångsfaktor för många olika verksamheter. För nästan ett år sedan tog Swedlock första steget in på en ny marknad – samhällskritisk infrastruktur. Ett litet steg som snabbt kan resultera i ett stort kliv tack vare att Swedlocks digitala låssystem har oerhört hög säkerhet, samtidigt som det innehåller innovativa specialanpassningar som den nya marknaden både efterfrågar och jublar över. Det är därför Stefan Lundahl nyligen anställts som regionansvarig säljare för Infrastruktur på Swedlock. 

För drygt ett år sedan när Per Bielke, som har en bakgrund inom låslösningar och samhällskritisk infrastruktur, såg potentialen i Swedlocks låslösning, lockades han av att vara med och utveckla det nya affärsområdet. Tillsammans med utvecklingsavdelningen har han sedan finslipat på olika delar av låssystemet som är extra viktiga för att möta efterfrågan på den nya marknaden; verksamheter inom energi, vatten, telekom, järnväg och sjukhus – det vi kallar för samhällskritisk infrastruktur.

Efter sommaren fick han sällskap av Stefan Lundahl. Den 40-årige trebarnspappan och padelentusiasten från Falkenberg har även han en passande bakgrund. Som säljare på Preconal jobbade han med dörr- och fasadsystem i glas och aluminium. Lösningarna hamnade ofta på just sjukhus och energi- och VA-anläggningar och låsfrågan var en nyckelfaktor i precis alla affärer, menar Stefan. Han har med andra ord bra koll på behov och förutsättningar i dessa verksamheter.

Swedlock har en lösning på utmaningar jag är väl bekant med sen mina tidigare jobb

Stefan har bakgrund som projektledare på Prefab Construction, som projekterar och levererar transformator- och ställverksbyggnader till kraftindustrin i hela landet. Dörrar, lås och säkerhet var alltid högt upp på agendan. Dessutom har han teknikintresset med sig sedan barnsben, exempelvis valde han elektronik- och datateknik på gymnasiet.

– Kunskapen om energibolagen är förstås en fördel i mitt nya jobb. Jag har bra koll på anläggningarna och deras utmaningar, vad de ställer för krav, hur dom jobbar och var de finns. Anläggningarna kan vara små eller stora, och oftast har de ett högt skyddsvärde. Det är verksamheter med speciella förutsättningar och som är spridda över stora områden. De har en utmaning i att hantera nycklar och vem ska skall ha en och när. Vem som ska ha access kan också variera över tid. Det är egna anställda men även entreprenörer eller entreprenörers underentreprenörer.

– Swedlocks digitala nyckelhantering, där en nyckel fungerar överallt, förenklar för många verksamheter men särskilt för dem med stor geografisk spridning. Man har sin digitala nyckel, som laddas med rätt behörighet inför arbetspasset, beroende på vart man ska bege sig under arbetsdagen. Allt administreras via en molntjänst, fungerar under en viss bestämd tid och driver en cylinder som monteras på befintliga dörrar eller grindar. Ingen elinstallation krävs, ingen nätuppkoppling heller. Ingen behöver hålla koll på eller administrera en stor mängd analoga nycklar – som dessutom skall hämtas och lämnas vid dagens början och slut. Färre transporter krävs när man har nyckeln med sig hela tiden, man behöver heller inte åka runt och byta lås när en nyckel kommit bort. Swedlocks system håller alltid högsta möjliga säkerhetsklassning, har schemaläggningsfunktioner och loggar alla aktiviteter så man kan se vem som öppnat och när.

Säkerheten som är den stora frågan för samhällskritisk infrastruktur 

– Det finns en osäkerhet med mekaniska huvudnycklar. Kommer de på vift kan det bli problem. Det kan resultera i att många lås behöver bytas, sen finns osäkerheten kring hur det blir om nyckeln hamnar i orätta händer. Ofta handlar det om högriskområden med högspänning, områden som privatpersoner aldrig skall ha tillgång till eftersom det är farligt att vistas där. Säkerhetsaspekten är jätteviktig för dessa verksamheter.

– Den andra stora uppsidan med Swedlocks lösning har förstås med effektivitet att göra. Nu behövs det inte längre en central dit alla måste åka för att hämta och lämna nycklar. Det är väldigt tidskrävande. Swedlocks lösning frigör arbetstimmar och eliminerar onödiga transporter.

Swedlocks uppdaterade låssystem Swedlock Pro väl lämpat för samhällskritisk infrastruktur, med ledande säkerhet och flexibilitet som tar hänsyn till olika behov 

– Det är väldigt spännande att få jobba med något som kan göra skillnad. Riktigt kul också att mitt teknikintresse nu spelar en viktig roll. Det har varit en glädje att sätta sig in i tekniken och möjligheterna med Swedlocks låssystem. Utmaningen är väl snarast att vi ger oss in på ganska orörd mark. Swedlock är ännu inte etablerat inom samhällskritisk infrastruktur. Det är inte allmänt känt vad vi kan erbjuda. Vi är inte gamla passersystem och taggar, Swedlock har en lösning på utmaningar jag är väl bekant med sen mina tidigare jobb. Det här ska bli kul, avslutar Stefan.

Jag vill veta mer, och komma i kontakt med Stefan.