PRESSMEDDELANDEN
15 februari 2023

Swedlock förstärker sitt digitala låssystem med ny funktionalitet – som kan rädda liv  

Swedlock har tillsammans med det norska eldistributionsbolaget Tensio tagit fram en ny funktion till låssystemet Swedlock Pro. Innovationen Swedlock Alert ökar säkerheten runt elnätstationer och minimerar risken för livsfarliga fel.

När Swedlock lanserade sitt uppgraderade låssystem Swedlock Pro i fjol utökades samtidigt målgruppen med verksamheter som levererar och underhåller samhällskritisk infrastruktur. Numera hjälper det digitala låssystemet även aktörer som VA-bolag och eldistributionsbolag att hålla koll på vem som låser upp deras lokaler och vid vilken tidpunkt.

Nu har systemet kompletterats med funktionen Alert, som är utvecklad med lokala elnätstationer i åtanke. Bara i Sverige finns det flera hundratusen elnätstationer. De flesta skyddas med mekaniska lås och hänglås. Skulle en servicetekniker missa att låsa efter utfört arbete innebär det att obehöriga kan ta sig in till strömförande, och därmed livsfarliga, installationer. Swedlock Alert minimerar risken genom att säkerställa att hänglås låses på korrekt sätt och på rätt plats.

 – Swedlock Alert kräver varken batteri eller kabeldragning. Enkelt förklarat handlar det om GPS-positionering och hänglås utrustade med en särskild bygel som bara kan sättas på hänglåset när det sitter på rätt plats. Om bygeln inte sätts tillbaka innebär det att låsningen inte har gått rätt till. Då kommer vår app att varna serviceteknikern genom en notis. Om teknikern glömmer att åka tillbaka för att låsa kommer även administratören, den som är ansvarig för det digitala låssystemet, att informeras, säger Per Bielke, affärsområdeschef för samhällskritisk infrastruktur på Swedlock.

Tensio uppmärksammade risker

Det var det norska eldistributionsbolaget Tensio som ledde Swedlock på spåren – de gjorde sin svenska samarbetspartner uppmärksam på riskerna med oövervakade stationer.

 – Vi vet att det kan förekomma olåsta dörrar eller luckor, både hos Tensio och andra elnätsbolag. När en anställd glömmer att låsa kan det i värsta fall få ödesdigra konsekvenser. Inte bara för offret och dennes anhöriga, men också för vårt rykte och inte minst för medarbetaren som måste leva med sitt misstag för resten av livet, säger Rolf Hilstad, senior projektledare, operativ drift på Tensio.

Förhoppningen: fler säkrade elnätstationer

Tensios vittnesmål resulterade i utvecklingen av Swedlock Alert. Den färdiga lösningen har tagits emot väl av Tensios anställda, berättar Rolf Hilstad. Swedlocks förhoppning är att fler eldistributionsbolag nu ska ta efter Tensios exempel och säkra sina elnätstationer.

 – Vi kan bidra till att öka personsäkerheten och hjälpa både tekniker och chefer att sova bättre på nätterna, konstaterar Per Bielke.

Om Swedlock

Swedlocks digitala låssystem är utvecklat för användning inom kommunal verksamhet, annan viktig samhällsservice och samhällskritisk infrastruktur. Swedlocks unika kombination av avancerade digitala system med ett brett utbud av elektromekaniska låslösningar gör det möjligt för kunderna att digitalisera sin nyckelhantering oberoende av befintliga låssystem och därmed öka sin effektivitet, säkerhet och förmåga. Tillverkning och utveckling av Swedlocks produkter sker i Sverige vid huvudkontoret i Halmstad.

Om Tensio

Tensio är Norges näst största elnätsföretag. Tensio har regionalt ansvar för elförsörjningen i Trøndelag. Försörjningsområdet har en befolkning på cirka 500 000 invånare och täcker ett område av hela Danmarks storlek. Läs mer på www.tensio.no

Presskontakt

Per Bielke
Affärsområdesansvarig Samhällskritisk Infrastruktur, Swedlock

E-post:  per.bielke@swedlock.se
Telefon:  +46 10 252 88 36
Mobil:  +46 70 243 98 19

Ladda ner pressmeddelande som pdf