NYHETER
30 mars 2023

Rösten som guidar dig till en lösning

I 30 år jobbade Helena Eriksson som undersköterska i Falkenbergs kommun. Efter en period på trygghetslarmet hade hon väl upparbetade kontakter med Swedlock, företaget som levererade de digitala nycklar som Falkenberg använde. Det slutade med att hon fick jobb på Swedlock och idag är det Helena som är ankaret på Swedlock support.

Helena har jobbat som supportspecialist på Swedlock sedan 2019, genom hela pandemin och ut på andra sidan av den.

Det var ett tvärt kast hon gjorde när hon lämnade sjukvården mitt i livet efter 30 år. 2017 var hon på trygghetslarmet inom Falkenbergs kommun, en verksamhet som med tiden gick över till Räddningstjänsten. Helena blev både larm- och låsinstallatör. Framför allt var hon ansvarig för kontakten med Swedlock. Fascinerad av lösningarna började hon fundera på om det inte skulle vara kul att jobba för företaget med den innovativa digitala nyckellösningen.

Det blev en supporttjänst ledig på Swedlock, Helena sökte den, resten är historia

– Jag saknar mina gamla kolleger ibland, men inte jobbet i sig. Jag fick ju nya fantastiska kollegor på Swedlock. I grund och botten är det ju samma sak jag jobbar med nu som då: att hjälpa människor. Jag sitter som first line och kan jag inte lösa problemet själv så har vi system specialister jag kan ta hjälp av

För Helena Eriksson är bra service en hederssak

– Jag tycker att bra service är A och O, det absolut viktigaste inom ett företag. Om man kontaktar ett företag och inte får bra support, då blir man varken nöjd eller sugen på att återkomma. Och hur uppmuntrande är det att sitta i telefonkö i 45 minuter?

– Vi vill att alla samtal besvaras snabbt, av en riktig person. Jag vill vara så hjälpsam jag bara kan vara. Nyligen ringde någon och hade problem med dörrautomatiken. Det är ju inte vårt område, men jag ville hjälpa dem att komma till rätta med problemet och ringde larmansvarig i kommunen och såg till att personen fick hjälp direkt.

Helena uppskattar kontakten med kunderna. Ofta är det samma människor som ringer. Ibland blir det lite väntan medan någon kollar upp en sak. Då kan samtalen komma att handla om allt möjligt.

– En del lär man känna lite smått på ett personligt plan. Vi kan prata om hur helgen varit och om nätter i vindskydd. Om jag hade gjort en road trip i bilen genom landet i sommar så hade jag haft människor att hälsa på i både norr och syd, som jag lärt känna via olika jobbärenden.

God serviceanda och bra attityd lägger grunden

Det är inte alla företag som har denna inställning till service eller attityd till kunderna. Det är det som gör Helena och hennes kollegor i Swedlocks support unika!

– Man kan inte göra alla glada hela tiden men jag har ett dagligt mål och det är att åtminstone få någon på bättre humör. En kund som ringer in eller en kollega som ser lite butter ut. Det kanske inte behövs mer än ett skämt eller en positiv ton. Man vet ju själv hur kul det känns när man talar med en support och man möts av någon som uppenbart läser innantill från ett manus. Som dessutom har en monoton röst och inget engagemang.

– Jag tänker att problem är till för att lösas. Så tänker jag varje dag. Och det finns inga dumma frågor. Det är viktigt att kunderna vågar ställa samma fråga om och om igen. Det är en fråga om förtroende. Det är service det också. Vissa saker som vi uppfattar som enkla kanske är krångligare ute i en specifik verksamhet.

Supportfunktionen på Swedlock är uppskattad

Magnus Lindwall, eftermarknadschef, får ofta höra vilket fint jobb hans supportteam gör. På olika sätt.

– Vi hanterar alla möjliga olika ärenden, allt från hur man byter batteri i en nyckel till avancerad systemkonfiguration. Kan inte frågan lösas med first line så har vi systemspecialister i teamet. Vår svarstid är väldigt bra. Vi vill behandla ärenden snabbt och har 24/7 support i hela Norden.
– Vi hör mycket gott om supportfunktionen ute på fältet. Helena är väldigt omtyckt, och vårt ansikte utåt i och med att hon sitter i first line. Helena är samtidigt en mycket uppskattad kollega med ett stort hjärta. Hon förstår kunderna och deras situation väl efter 30 år i kommunal tjänst, och det är värdefullt för alla parter.